Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τα μυστικά της Ασκομαντούρας (ΒΙΝΤΕΟ)

kritikeramoy.blogspot.gr


Έπαιξε ασκομαντούρα μέσα στο στούντιο της εκπομπής «Κρήτη σήμερα» και καθήλωσε τους πάντες με τον ήχο του μουσικού οργάνου. Ο Δαμιανός Βασιλάκης που ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με το κρητικό μουσικό όργανο, αποκάλυψε πως φτιάχνεται αλλά και αν και «κερδίζει» σήμερα τους νέους. 
Όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης "η  ασκομαντούρα απαιτεί δύναμη και έχει μια δυσκολία. Εγώ ξεκίνησα στα 17 να παίζω με ασκό αλλά από μικρός «έπαιζα» με το καλάμι. Ασχολούμαι τώρα περίπου 25 χρόνια" .
Όσο για το πώς κατασκευάζεται σημείωσε ότι "το μουσικό όργανο αποτελείται από ασκό (το δέρμα ριφιού ή κατσικιού), δύο καλάμια συνταιριασμένα, τη «σκάφη», το «φυσερό» που φυσάμε να φουσκώσουμε . Τώρα τελευταία αρχίζει ένα κύμα νέων να φτιάχνει ασκουμαντούρα, πολλοί αρχίζουν να μαθαίνουν να κατασκευάζουν και παραμένουν κάποιοι ηλικιωμένοι που συνεχίζουν στη Γέργερη, στο Τζερμιάδο και σίγουρα σε άλλη μέρη της Κρήτης αλλά δεν τους έχω βρει".

Ήταν μουσικό όργανο στο περιθώριο
Μάλιστα εξήγησε ότι ενώ αποτελούσε μουσικό όργανο που πέρασε στο περιθώριο, τώρα κερδίζει "έδαφος" και "μαγνητίζει" το ενδιαφέρον και των νέων. Όπως σημειώνει "η ασκομαντούρα δεν είναι όπως τα άλλα όργανα, το βιολί, το μαντολίνο, τη λύρα, το λαούτο, τη κιθάρα…Κάποιοι ντρέπονται και όταν τους ρωτάς σου λένε "δεν παίζω πια, έπαιζα παλιά". Το έχουν λίγο στο περιθώριο. Ενδιαφέρονται παιδιά όχι μόνο να φτιάξουν αλλά και να μάθουν να παίζουν ,υπάρχουν και δικοί μου μαθητές  που έμαθαν και τώρα με τη σειρά τους κάνουν μάθημα…".

Η πορεία με ασκομαντούρες
Μάλιστα με ασκομαντούρες, είχαν γιορτάσει οι Κρητικοί την Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλων, πραγματοποιώντας μια διαφορετική… πορεία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κ.Βασιλάκης.

πηγή:neoiorizontes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου