Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Πέντε λόγοι που λατρεύουμε την Κρήτη

kritikeramoy.blogspot.gr



Είμαι βέρα Κρητικιά και λατρεύω τον τόπο μου, αλλά δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν είμαι καθόλου τοπικιστής. Απλά τυχαίνει να κατάγομαι από ένα πανέμορφο μέρος που συνεχώς με εκπλήσσει με τις ομορφιές του.
Μάθετε τουλάχιστον πέντε λόγους που θα πρέπει και εσείς να επισκεφτείτε την Κρήτη με την οικογένεια σας :

Πρώτος Λόγος : είναι ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου
1
Σίγουρα όλοι ξέρετε πόσο ιδανικός προορισμός είναι η Κρήτη για το καλοκαίρι. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι παραμένει ελκυστική και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Η φύση γίνεται ακόμη πιο γοητευτική την άνοιξη και το φθινόπωρο και τα τοπία εναλάσσονται και μοιάζουν πολλές φορές να είναι βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής. Πιστέψτε μας, δε θα σας κάνει καρδιά να ανεβάζετε selfies ποσταρίσματα, παρά μόνο τοπία.
Ο καιρός είναι πολύ γλυκός ακόμη και τους χειμερινούς μήνες καθώς η θερμοκρασία το πολύ να πιάσει μονοψήφιους αριθμούς για συνολικά ένα μήνα- έχουμε ζήσει ακόμα και Χριστούγεννα με… 30 βαθμούς Κελσίου. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε η θερμοκρασία έφτανε στους 25 βαθμούς και τα καλοκαιρινά ρούχα ακόμη κυριαρχούσαν στις ντουλάπες μας!
Δεύτερος Λόγος: για την προίκα που κουβαλάει στο πέρασμα του χρόνου
2
Η γεωγραφική της θέση είναι μοναδική. Ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, αποτελεί μωσαϊκό λαών και πολιτισμών και θυμίζει ζωντανό μουσείο. Ειδικά ο μινωϊκός πολιτισμός είναι το λαμπρότερο κομμάτι της ιστορίας του νησιού και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τα ανάκτορα στο παλάτι της Κνωσσού θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στην εποχή του Μίνωα και θα σας μαγέψουν με τους μύθους που τα συνοδεύουν.

Τρίτος Λόγος: για την παράδοση της
3
Οι Κρητικοί κρατούν τις παραδόσεις και διατηρούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα του τόπου τους. Ιδιαίτερα στα χωριά, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να ζυμώνουν καθημερινά το ψωμί τους, να φτιάχνουν τις πίτες τους και να φτιάχνουν το δικό τους τυρί από την οικόσιτη κατσίκα. Σχεδόν κάθε οικογένεια παράγει το δικό της ελαιόλαδο και τη δική της ρακή. Τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν εάν κανονίσετε να συμμετέχετε σε τέτοιες δραστηριότητες και θα βιώσουν μία από τις αυθεντικότερες εμπειρίες της ζωής τους.

Τέταρτος Λόγος: για τους ζεστούς ανθρώπους και τη φιλοξενία
5
Οι Έλληνες φημίζονται γενικά για τη φιλοξενία τους, αλλά οι Κρητικοί ακόμη παραπάνω. Όπου και εάν φάτε, τελειώνοντας το γεύμα ή το δείπνο σας είναι σίγουρο ότι στο τραπέζι σας θα προσγειωθεί ένα καραφάκι ρακή συνοδεία γλυκού ή φρούτου. Σε όλο το νησί έχει καθιερώσει αυτή τη φιλόξενη χειρονομία. Μην παραξενεύεστε λοιπόν, απλά απολαύστε το.
Εάν βρεθείτε σε κάποιο χωριό και συναναστραφείτε με ντόπιους, σίγουρα θα σας φιλέψουν με αρκετά καλούδια της κρητικής γης. Οι Κρητικοί είναι γνήσιοι και αυθεντικοί και πολύ καλοπροαίρετοι. Ίσως γι αυτό είναι πάντα έτοιμοι να ανοίξουν το σπίτι τους σε κάθε επισκέπτη. Τα παιδιά σας θα νοιώθουν παντού τόσο ευπρόσδεκτα που θα αισθάνονται σαν μέρος μίας μεγάλης και ζεστής οικογένειας.
Πέμπτος Λόγος: για τη φημισμένη Κρητική κουζίνα
5
Εξαντλείστε κάθε ευκαιρία για να γευτείτε μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις. Συνταγές της γιαγιάς που είναι τόσο απλές αλλά ταυτόχροα και τόσο νόστιμες και ας μη θυμίζουν σε τίποτα γκουρμέ πιάτα. Άλλωστε ένα από τα μότο των ντόπιων είναι ότι «όσο πιο απλό , τόσο καλύτερο».
Τα παιδάκια σας θα ξετρελαθούν με τις νέες γευστικές εμπειρίες τους. Και το καλύτερο, όλες βασίζονται σε αγνές και θρεπτικές πρώτες ύλες της κρητικής γης. Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και μαθήματα κρητικής κουζίνας μαζί με τα παιδιά σας. Σηκώστε τα μανίκια σας, βάλτε τις ποδιές σας και απλά μεγαλουργήστε!!

 πηγή:  iscreta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου